Hírek › Elnöki tájékoztató

Elnöki tájékoztató

2014. május 27., 11:05

Kedves Kolléganők! Kedves Kollégák!
 

A kamarai munka és érdekvédelem fő törekvéseiről időről időre szeretnék beszámolni a tagságnak.

Az utóbbi időben három fontosabb esemény történt.

Az első, hogy jelentős – majdnem három milliós – behajthatatlan követelésünk van tagdíj és fegyelmi bírság okán. Ezek érvényesítéséről elnökségi határozat született. Érdemes a honlapon erről informálódni.

Másodszor.

A törvényszéknek szüksége van arra a helyiségre, amelyben az ügyvédi ruhatár működött, előbb szóban, utóbb írásban augusztus 31. napjára a bérleti szerződést felmondták. Ennek évi költsége kb. 2 millió forint volt. Ebben a kényszerhelyzetben döntöttünk úgy, hogy részletvétellel megvásároljuk a régi kamarai épületrészt, amely pont szemben van a törvényszékkel, ezt felújítjuk

- itt kerül elhelyezésre a ruhatár és

- emellett helye lesz a kamarai könyvtárnak,

- ügyvédi tárgyalásközi pihenőnek,

- szakfolyóirat olvasónak,

- Ingyenes WIFI- és

- Jogtárhasználatnak, valamint

- jelképes béréleti díj fejében zárt szekrényben történő iratelhelyezésnek is
   helyet biztosítanának valamennyi kamarai tag számára.

- Kávégép, székek, asztalok biztosítanak majd némi komfortot.

Ezáltal megteremtődik a jelöltképzés számára olyan tágas helyiség igénybevétele is, amelyért eddig jelentős bérleti díjat fizettünk.

Kétségtelen, hogy jelenlegi pénzügyi tartalékunk harmadolódik, de a kamat kondíciók az e fölötti tartalékképzést nem indokolják.

Harmadszor.

Novembertől hatályos az a jogszabályi kötelezettség, amely az „időbélyeg”, vagy matrica használatát kötelezővé teszi.

Az eddigi szabályozás szerint ennek alkalmazása minden termőföldet érintő szerződésre – a biztonsági papírral együtt történő érvényesítésre – valamint a meghatalmazásokra is alkalmazni kell.

Itt hívnám fel a figyelmet az előkészületekre: Az elektronikus alkalmazási háttértechnika, „e”aláírás feltételeinek megteremtésére.

A Magyar Ügyvédi Kamara Elnöksége a fővárosi kamara javaslatát, 19-11 arányban három tartózkodással leszavazta, így egy, a MÜK által alapítandó Kft-re testálja a működtetést. A rendszer indítása több mint 100 millió forintjába kerül a MÜK-nek, aki ezt az összeget megelőlegezi, majd a matricákból befolyt összegekből levonja. A jelenlegi számítások szerint a matrica ára 5-700 Ft lesz darabonként. A hitel visszafizetése után – a MÜK tervei szerint – a részesedés adminisztratív terhek csökkentésével, pl. taglétszám naprakész nyilvántartásával, jelölt és ügyvédképzési szolgáltatásokban, illetve ingyenes jogszabály elérési lehetőségekben jelenik majd meg. Ez utóbbit a kamarák fogják továbbítani minden kamarai tagnak.

A terv megvalósításának részletei, ugyanúgy az alkalmazás technikája jelenleg még nem ismert, amint erről új hírek keletkeznek, arról összefoglaló tájékoztatást fogunk adni. Elképzeléseim szerint Miskolcon, illetve igény szerint a megye néhány városában – vélhetőleg – szeptember közepén.

Azt tervezem, hogy ezt az érintkezési formát, stílust bevezetve alkalmanként, közvetlenül fordulok majd a kamarai tagsághoz.

Miskolc, 2014. május 27.


Üdvözlettel:

Dr. Cserba Lajos
a BAZ megyei Ügyvédi Kamara elnöke

Naptár
Advocat